Jubileumboek ‘100 jaar St. Caecilia Zwaag, historie en herinneringen’ (1914-2014)

De winterwortel, A-meezing Sound of Music, bevroren ventielen met carnaval, Philip Sparke op bezoek, het bondsrecord van 349,5 punten, 41 jaar voorzitter Simon Beemster, een live tv-optreden op de ochtend na Beiers Festival, drie serenades op een dag... Wilt u de volledige historie van St. Caecilia Zwaag teruglezen? Bestel dan het jubileumboek ‘100 jaar St. Caecilia Zwaag, historie en herinneringen’.

Bestellen
Het jubileumboek was te koop tijdens het jubileumconcert op 22 maart 2014. Sindsdien kunt u het boek nog nabestellen. Stuur onderstaande gegevens naar Dianne Beerepoot om het jubileumboek te bestellen (€15,00) of bel 06-30415200.
Naam
Adres
Telefoonnummer
E-mailadres

 
Een voorproefje.... St. Caecilia's historie in een notendop
Honderd jaar geleden op 12 maart 1914 is St. Caecilia Zwaag opgericht. Twee jaar eerder was algemene muziekvereniging de Herleving opgericht, en een Rooms Katholieke muziekvereniging mag in Zwaag toch niet uitblijven? En zo geschiedde: 20 Zwaagse mannen geven gehoor aan de aanbeveling van de kerk. Met pastoor Sprenger als geestelijk adviseur, voorzitter Kees Pronk en dirigent Piet van Westen wordt St. Caecilia opgericht. groepsfoto-1915

Om de eerste jaren financieel het hoofd boven water te houden, bestaan de uitvoeringen uit een klein concertje met vervolgens een toneeluitvoering. De korpsleden maken zich de muziek én hun rol in het blijspel of drama eigen. Later ontstaat hieruit toneelvereniging Vriendenkring.

De eerste decennia van de vereniging worden gekenmerkt door onderlinge strubbelingen en muzikaal magere resultaten. Maar vanaf de jaren '60 komt St. Caecilia onder leiding van dirigent Tinco Nijdam tot grote bloei. In 1966 wordt voor het eerst het nationale kampioenschap in de hoogste afdeling behaald. De jaren die volgen tot begin jaren '90 behoort de vereniging meerdere malen tot de beste fanfares boven de grote rivieren. Heel bijzonder voor een dorpsfanfare, maar zoals toenmalig secretaris Jan Bennis schrijft: "met een gewoon korps en veel ijver is veel te bereiken".

kro-festival-1974.pngUitwisselingen met Duitse orkesten ontstaan vanaf de jaren '80. Concerten blijken in Duitsland vaak een bourgondisch feest: "in de pauze kwamen de bonken vlees op tafel, dat vond ik wel frappant" memoreert Jan Schuitemaker. Dat muziek verbroedert blijkt wel uit het feit dat de feestjes tot in de vroege uurtjes doorgingen.

Na de eeuwwisseling is St. Caecilia een nieuwe koers ingeslagen: het organiseren van themaconcerten en bijzondere projecten. Hiermee ligt de nadruk naast samen gezellig muziek maken en musiceren op hoog niveau, ook op aantrekkelijke concerten voor publiek en orkest.